The Romanian Institute
of Orthodox Theology and Spirituality, New York


Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Ortodoxa, New York

Biserica "Sf. Ap. Petru si Pavel"

"Sts. Peter and Paul" Romanian Orthodox Church,

Astoria, New YorkBiserica "Sf. Apostoli Petru si Pavel" din Astoria, New York, a fost infiintata in ziua de Florii 1993 de catre Preotul Theodor Damian. A fost incorporata ca organizatie non-profit.

Ea se afla in jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane a celor doua Americi (I.P.S. Mitropolit Dr. Nicolae Condrea).

https://mitropolia.us

                       

Slujbele duminicale (Sf. Liturghie) au loc la ora 1:00 PM.

ANUNTURI - click here

 
 

Programul Sf. Slujbe din Săptămâna Mare şi de Sf. Paşti 2023

 

Luni, 7:00 - 8:30 PM, Denie

Marţi, 7:00 - 8:30 PM, Denie

 

Miercuri, 11:00AM - 1:00 PM, Sf. Liturghie

Miercuri. 7:00 – 8:30 PM, Denie

 

Joi, 11:00 AM – 1:00 PM, Sf. Liturghie

Joi, 7:00 – 9:30 PM, Denie (cele 12 Evanghelii)

 

Vineri, 11:00 AM - 1:00 PM, Ceasurile împărăteşti (Sf. Aer)

Vineri, 7:00 – 9:30 PM, Denie (Prohodul)

 

Sâmbăta, 11:00 – 1:00 PM, Sf. Liturghie

Sâmbăta, 11:30 PM – 2:00 AM, Sf. Înviere

 

Duminică, 3:00 – 4:30 PM, Vecernia Învierii

 

Luni, 11:00 AM - 1:00 PM, Sf. Liturghie

 

Toţi cei ce vor să se spovedească, după postul de cuviinţă, o pot face înainte şi după slujbele menţionate mai sus. Împărtăşirile se pot face la slujbele din dimineţile de Joi, Vineri şi Sâmbătă, dar şi la Sf. Liturghie din noaptea Învierii.

 

 

Pr. Theodor Damian

Tel. 718-626-6013, 917-892-6013

Adresa Bisericii:          St. George Episcopal Church, 27 Ave./ 14 Street 

website: www.romanian-institute-ny.org

 

 

Adresa bisericii / Church address                                             

 

St. George Episcopal Church in Astoria, pe 27 Ave. cu 14 Street

Pentru GPS: 14-02 27th Ave., Astoria, NY 11102

(pentru corespondenta si contact vezi adresa de mai jos)Adresa pe Google maps

Subway:  N sau W pana la statia Astoria Boulevard

Q18 sau Q102 la 30th Ave./14th Street

Q19 la Astoria Blvd/14th Street

Q100 la 21st Street/Astoria Blvd
(Queens bus map).  

 


 

Adrese de contact si pentru corespondenta / Contact and mailing address

 

Preot:   Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian              

30-18 50th Street

Woodside, NY 11377

(718) 626 6013

(917) 892-6013

DamianTh@aol.com

 

 

 

Evenimente comunitare

 

Boboteaza

Simpozionul Eminescu

Unirea Principatelor

Balul martisorului

Lasatul secului pentru Postul Mare

Floriile

Sf. Pasti             

Ziua mamei

Ziua independentei de stat a Romaniei

Ziua monarhiei

Memorial Day

Ziua copilului

Hramul bisericii

Festivalul mustului

Lasatul secului pentru Postul Craciunului

Craciunul

 

                                   

                                               


Prezentarea activităţilor religios-culturale de la Institutul

şi Biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din New York

pe anii 2022-2023 cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înfiinţare

 

 

Ce frumos şi semnificativ e faptul că sărbătorim aici, la New York, împlinirea celor 30 de ani, de la înfiinţarea parohiei noastre.

 

Celebrăm aniversarea noastră prin rugăciune întărită către Milostivul Dumnezeu ca să ne păzească pe fiecare toată boala şi neputinţa, să ne izbăvească de cel rău şi de toate uneltirile lui şi să dăruiască pace lumii noastre tulburate.

 

30 de ani, o cifră aniversară aşa de frumoasă, reprezintă însă şi un moment de bilanţ. Ne uităm înapoi cu drag şi cu nostalgie la zilele de început, ne aducem aminte de planurile şi intenţiile dintâi, evaluăm felul cum s-au împlinit mai mult sau mai puţin, ne amintim de cei care au fost generaţia de pionieri şi piatra de temelie a Bisericii noastre, unii mult mai în vârstă acum, alţii plecaţi la Domnul, dar păstrându-i pe toţi în inimă şi în rugăciune.

 

Spune Mântuitorul că femeia când naşte este în suferinţă şi durere, dar când a născut uită de durere, de bucurie că a adus pe lume o nouă fiinţă; mai ales că aceasta este trup din trupul său şi sânge din sângele său. Şi noi, vorbind de bilanţ în acest moment aniversar, chiar dacă au existat în toţi aceşti ani şi greutăţi şi probleme şi neîmpliniri, ele toate pălesc, dispar în faţa bucuriei de a ne şti astăzi împreună, frumoşi, credincioşi, cu inima bună, ca într-o adevărată şi exemplară familie de buni români şi buni creştini ce suntem. Dincolo de orice greutăţi apărute în toţi aceşti ani, se profilează în inimile şi în conştiinţa noastră bucuria realizărilor pe care Dumnezeu ni le-a rânduit şi dăruit pentru a aduce cuvenita mărturie creştină şi ortodoxă în această parte de lume, dar şi pentru a ne întări unii pe alţii întru valorile culturale şi spirituale ale neamului nostru, întru conştiinţa apartenenţei noastre etnice şi religioase.

 

Pentru ce nu am realizat, ne gândim că încă nu ni s-a rânduit; pentru multele realizări, ne gândim că Dumnezeu ni le‑a dat spre slava Sa, dar şi pentru a le considera ca o temelie pentru creşterea noastră comună pe mai departe în această parohie şi comunitate ortodoxă românească.

 

Inzestrarea Bisericii cu cele necesare Sf. Slujbe, permanenta grijă pentru strângerea de fonduri pentru plata chiriei, socializarea constantă de după Sf. Liturghie, celebrarea marilor evenimente din istoria şi viaţa neamului şi a Bisericii, crucea de gheaţă de Bobotează, ridicată ca mărturie ortodoxă în fiecare an, întrunirile academice ale Institutului şi cele literare ale Cenaclului „M. Eminescu”, vizitele nenumărate ale distinselor personalităţi venite din ţară şi din alte zone ale continentului american, revelioanele şi balurile comunitare organízate în trecut şi azi, grija neîntreruptă faţă de copiii şi tinerii noştri, şi căldura cu care-i înconjurăm pe cei în vârstă, şi mai ales, şi în general, frumuseţea dumnezeiască a slujbelor şi rugăciunilor noastre duminicale cu atmosfera lor specifică de dragoste, îngăduinţă, pace şi bucuria de a fi împreună şi de a creşte împreună duhovniceşte şi româneşte, toate aceste activităţi şi împliniri pe larg descrise anual în raportul meu de activitate, precum şi altele nemenţionate acum, reprezintă firul roşu al existenţei noastre ca minunată familie creştină şi română, în New York, pe parcursul acestei frumoase perioade de 30 de ani.

 

În aceste momente doxologice, gândul meu se îndreaptă în primul rând către milostivul Dumnezeu pentru a-I aduce adâncă mulţumire pentru toate darurile revărsate din belşug peste mine ca persoană şi ca preot şi peste noi toţi ca parohie şi comunitate dreptmăritoare; cu aceeaşi gratitudine îmi îndrept gândul şi către Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Nicolae, arhipăstorul nostru duhovnicesc, către familia mea, preoteasa Claudia în special, şi copiii mei, pentru buna credinţă, sprijinul şi înţelegerea oferite de-a lungul timpului, şi bineînţeles că totodată către familia parohială pe larg, familia de duminică, aşa cum obişnuim să spunem, dumneavoastră cei aici de faţă şi cei ce nu sunt de faţă din binecuvântate motive, care aţi fost întotdeauna alături de mine cu inimă bună, dragoste şi prietenie, mereu săritori la nevoie, mereu cu un sincer cuvânt de apreciere şi încurajare pornit dintr-o inimă caldă, frăţească.

 

Ce frumoasă coincidenţă aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Institutului şi Bisericii noastre într-un moment aşa de glorios şi festiv: Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim! Sigur că a urmat Patima şi apoi Învierea Domnului. Dar aşa cum după Patimă urmează Invierea, şi noi am fost martorii creşterii, dezvoltării, întăririi comunităţii noastre pe multiple planuri, prin activităţi de multe ori fără precedent în diaspora română de aici, desfăşurate în cadrul Institutului şi Bisericii noastre, aşa cum reiese din această comunicare.

 

Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, fondat în Aprilie 1993, este o organizaţie creştină ortodoxă şi educaţională ecumenică având ca scop promovarea valorilor române şi ortodoxe, aducând astfel o contribuţie la îmbunătăţirea lumii noastre contemporane, la unitatea şi solidaritatea tuturor românilor din diaspora română pe de o parte, şi la mai buna lor integrare în societatea prezentă, pe de altă parte. In special, Institutul are în vedere dublul fel de relaţii pe care românii le au în această ţară: între ei înşişi, şi între ei şi americani.

 

Vorbind despre primul tip de relaţie, Institutul doreşte să promoveze şi popularizeze valorile culturii şi spiritualităţii române, să creeze noi posibilităţi şi mijloace pentru educarea oamenilor şi în special a tinerei generaţii în spiritul acestor valori ale religiei noastre ancestrale şi tradiţiei noastre culturale. Scopul acesta are în vedere consolidarea conştiinţei şi identităţii noastre naţionale şi culturale împotriva pericolului marginalizării cu toate implicaţiile lui negative în societatea ultra-secularizată în care trăim astăzi.

 

Vorbind despre al doilea tip de relaţii, înţelegem că noi, românii, suntem o minoritate în această ţară; credinţa noastră ortodoxă, teologia şi tradiţiile noastre nu sunt bine cunoscute aici; totuşi ele sunt parte fundamentală a identităţii noastre personale şi etnice.

 

De aceea, în timp ce privim caracterul multi-cultural al societăţii noastre ca pe o binecuvântare şi vedem diferenţa ca pe un izvor de bogăţie spirituală, şi nu ca un risc şi o ameninţare, noi dorim să învăţăm de la alte tradiţii, dar de asemenea să o mărturisim pe a noastră. In consecinţă, Institutul crede că Ecumenismul poate fi o temelie solidă pentru o viaţă dusă împreună în libertate, respect şi armonie.

 

Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă publică o revistă teologică anuală intitulată Symposium, revista trimestrială de cultură şi spiritualitate românească Lumină Lină, Gracious Light, ţine simpozioane teologice şi culturale, conferinţe şi consultaţii, şi sponsorează lucrări de cercetare în domeniile amintite. A publicat mulţi ani la rând şi revista Romanian Medievalia ce conţine referatele reprezentanţilor Institutului nostru la Congresele Internaţionale ale Institutului de Studii Medievale de la Universitatea de Vest din Kalamazoo, Michigan.

 

Obiectivele principale ale Institutului şi Bisericii noastre - cel spiritual şi cel cultural - au stat la temelia muncii noastre de un an de zile (Florii 2022 - Florii 2023) şi au fost îndeplinite după cum urmează:

 

 

Activitatea Liturgică

 

Aceasta poate fi considerată cea mai importantă dintre toate cele desfăşurate la Biserica noastră. Ea a constat în săvârşirea cu regularitate de către Pr. Dr. Theodor Damian a serviciului divin din duminici şi sărbători.

De asemenea Pr. Th. Damian a acordat asistenţă religioasă tuturor celor ce au solicitat-o, incluzând aici slujbe ca: botezuri, cununii, înmormântări, parastase, sfinţiri de casă, Sf. Maslu etc.

 

● Ca în fiecare an în ultimii 30 de ani, şi anul acesta, în pregătire pentru marea slujbă de Bobotează, în ajun, pe 5 ianuarie, în curtea Bisericii, a fost consturită o superbă cruce de gheaţă, a 30-a. Echipa condusă de Pr. Theodor Damian a fost formată din domnii Ciprian Solomon, Marius Stoica, Sorin Lazăr, Andrei Damian, George Balaurea, Ioan Gergen, Alex Marmara, şi doamnele Florica Florea, Felicia Georgescu şi Lia Lungu.

 

● Demnă de remarcat aici este şi prezenţa altor preoţi care ne‑au vizitat sau au slujit la Biserica noastră: P.C. Pr. Paul Theophilus, P.C. Pr. Ioan Proteasa, P.C. Pr. Vincenţiu Temirov, P.C. Pr. Doru Ivan, P.C. Pr. Ionuţ Preda, P.C. Pr. Florin Spînu, P.C. Pr. Vasile Ivan.

 

 

Activităţi Pastorale

 

Una dintre cele mai comune activităţi pastorale, dar şi sociale în acelaşi timp, a constituit-o organizarea cafelelor, gustărilor şi uneori meselor după Sf. Slujbe.

 

Munca pastorală a mai fost concretizată şi în spovedirile din timpul anului, în umblarea cu ajunul Crăciunului şi al Bobotezei, în vizitele făcute la bolnavii români în spitale sau la domiciliu, în alte vizite pastorale sau prieteneşti, chiar şi în numeroasele telefoane săptămânale cu credincioşii.

 

 

Activităţi catehetice

 

O constantă activitate teologică, şi catehetică în acelaşi timp, au constituit-o şi predicile liturgice duminicale rostite de preot, predici prin care s-a făcut explicarea şi actualizarea textelor evanghelice din fiecare duminică pentru zidirea vieţii duhovniceşti a credincioşilor.

 

Tot ca activitate catehetică-didactică se consideră şi revista noastră Lumină Lină, unică prin modul în care apare în comunitatea noastră din New York şi din America, revistă care conţine în permanenţă pagini de reflecţie biblică şi patristică, precum şi articole şi studii de teologie şi spiritualitate creştină.

Două zile de vineri, în fiecare lună, au fost anunţate în revista Lumină Lină ca fiind disponibile pentru cei interesaţi să participe la întruniri de Studiu Biblic pe teme de istorie bisericească, patristică, etică, spiritualitate şi teologie ortodoxă.

 

 

Activităţi de caritate

 

Biserica noastră, prin comitetul său parohial a ajutat în diverse rânduri, cu bani proveniţi din colecte şi donaţii, familii de români noi veniţi aici din ţară; de asemenea, în timpul de până acum mulţi români au fost ajutaţi să-şi găsească locuinţe şi servicii, şi nu în ultimul rând trebuie amintite colectele şi donaţiile care adesea s-au realizat în comunitatea noastră pentru biserici aflate în reparaţii capitale sau în construcţie în România, pentru persoane cu nevoi speciale şi pentru alte cauze de caritate sau pentru proiecte caritabile organizate de Mitropolia noastră.

 

 

Activitate administrativă

 

Pe lângă toate cele amintite până acum, care implică în mod natural o muncă administrativ-organizatorică, trebuie menţionate şi întrunirile periodice ale Adunării parohiale, ale Consiliului şi Comitetului de administraţie, în afară de consultările permanente ale preotului cu diferiţi membri ai Consiliului şi Comitetului în vederea organizării activităţilor curente ce au loc la Biserica noastră.

 

Trebuie menţionant aici şi faptul că între 1-3 iulie 2022, Pr. Th. Damian a participat la Congresul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii (IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Dr. Nicolae Condrea), la Troy, lângă Detroit, statul Michigan.

 

Duminică 11 decembrie 2022, după Sf. Slujbă, a avut loc şedinţa Consiliului şi Comitetului parohial ale bisericii noastre având pe ordinea de zi angajarea unui nou cântăreţ bisericesc, Dl Cezar Ungureanu, precum şi pregătirea sărbătoririi Crăciunului.

 

Duminică pe 29 ianuarie 2023 a avut loc la Biserică Adunarea generală a parohiei (partea a II-a, partea I desfăşurându-se în duminica precedentă) unde s-a discutat şi votat componenţa Consiliului şi Comitetului parohial, raportul financiar pe anul 2022, planul bugetar pe anul 2023, precum şi raportul anual de activitate a preotului paroh. Totodată în această duminică s-a sărbătorit şi hramul Institutlui Român de Teologie şi Spritualitate Ortodoxă care are ca patroni pe Sf. Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur.

 

 

Activităţi culturale

 

In comunitatea românească din America, în general, şi în comunitatea românilor din New York, în special, prezenţa Bisericii noastre şi a Institutului se face simţită pe mai multe planuri. Un loc de seamă în acest sens îl reprezintă paleta largă a activităţilor culturale şi anume:

 

● Sărbătorirea celor mai importante evenimente istorice şi culturale din viaţa poporului nostru, prin mijloace artistice şi literare adecvate;

 

● Organizarea de simpozioane teologice şi culturale;

 

● Editarea şi redactarea revistelor Lumină Lină. Gracious Light şi Symposium;

 

● Invitarea la tribuna noastră a unor personalităţi ale vieţii noastre culturale, teologice şi ştiinţifice din ţară şi din diasporă;

 

● Existenţa Cenaclului “M. Eminescu”, bine apreciat de presa şi de confraţii de literatură din ţară şi din diasporă;

 

● Interviuri şi prezentări date de Pr. Th. Damian la presa şi la programele de Radio şi TV din ţară.

 

 

Aniversări - Comemorări  

 

Pe data de 8 mai, după Sf. Slujbă, comunitatea noastră a celebrat Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Monarhiei şi Ziua Mamei după tradiţia americană. Evenimentele au fost evocate de către Prof. univ. Dr. Doru Tsaganea. Pentru Ziua mamei au fost recitate poezii de către Valentina Ciaprazi, Elena Mitru şi Th. Damian, iar Lia Lungu a oferit un buchet de cântece cu această dedicaţie specială.

Luni 30 mai 2022, Pr. Th. Damian a oficiat slujba de parastas de Memorial Day, la lotul românesc al Societăţii române-creştine „Dorul” (Preşedinte Ing. Cristian Pascu) din Cimitirul Cypress Hills, New York.

 

Duminică 26 iunie 2022, după Sf. Slujbă, a fost sărbătorită în comunitatea noastră Ziua Iei româneşti şi s-a comemorat împlinirea a 133 de ani de la plecarea la Domnul a lui Mihai Eminescu.

 

Pe data de 27 noiembrie 2022 la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” în cadrul Cenaclului literar „M. Eminescu” din New York, sub înaltul patronaj al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, a fost celebrată printr-un Simpozion special Ziua Naţională a României. Acesta a fost organizat în colaborare cu Muzeul cărţii şi exilului românesc din Craiova şi cu Biblioteca județeană „Alexandru şi Aristia Aman” din acelaşi oraş şi cu implicarea Consiliului județean Dolj. Au vorbit despre Ziua României dar şi despre proiectele Muzeului cărţii şi exilului românesc (recuperare şi reintegrare) Theodor Damian, Prof. univ. Dr. Doru Tsaganea, Prof. univ. Dr. Ruxandra Vidu (online), Preşedintele Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe, Economist Mihai Neațu, Vicepreședinte al Consiliului judeţean Dolj, avocat Florin Gătejescu, consilier al Consiliului judeţean Dolj, Prof. univ. Dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii şi al Muzeului cărţii amintite mai sus, şi Ing. Crisan F. Pascu, Preşedintele Societăţii Române Creştine “Dorul” din New York.


 

 

Activităţi academice şi culturale

 

Pe lângă referatele legate de sărbătorile menţionate mai sus, Pr. Th. Damian a participat la evenimente academice şi culturale astfel:

 

În zilele de 14 şi 15 ianuarie 2023 a avut  loc la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din New York cel de-al 30-lea Simpozion „Eminescu”, organizat de Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York, desfăşurat sub egida Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Filiala USA, Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, cu tema „Educaţia şi cultura română de azi Evaluare şi direcţii. Dialog imaginar cu Eminescu. Ce credeţi, Domnule Eminescu, despre educaţia şi cultura română de azi?”

 

Partea academică, sâmbătă, s-a ţinut în format hibrid (zoom pentru participanţii din România şi prezenţă fizică pentru cei din New York).

 

După cuvântul de deschidere al Pr. Prof. Theodor Damian, organizator al evenimentului, s-au intonat Imnul lui Ştefan Vodă şi Imnul Basarabiei, precum şi Gaudeamus igitur; a fost recitat poemul Rugăciune de Mihai Eminescu în interpretarea artistei Lia Lungu.

 

A urmat intervenţia directă (pe zoom) a Prof. univ. Ing. Dr. Adrian Badea, Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, după care Prof. Th. Damian a dat citire cuvântului de binecuvântare transmis de I.P.S. Mitropolit Dr. Nicolae Condrea al Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

 

Moderatoarea evenimentului a fost prof. Nicole Smith care a introdus pe conferenţiari şi temele prezentărilor lor astfel:

 

Acad. Dr. Theodor Codreanu, critic şi istoric literar, Huşi, Filosofia lui Eminescu: implicaţii în viziunea asupra şcolii;

 

Prof. univ. Dr. Nicolae Georgescu, critic şi istoric literar, Bucureşti, Eminescologia, o ştiinţă interdisciplinară;

 

Prof. univ. Dr. Anca Sîrghie, critic şi istoric literar, Sibiu, Şcoala „cea aievea” ca instituţie identitară în viziunea publicistului Mihai Eminescu;

 

Dr. Marian Nencescu, critic şi istoric literar şi de artă, Bucureşti, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Actualităţi eminesciene: Şcoala între educaţie şi cultură;

 

Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian, scriitor, preşedinte al Filialei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York,  Actualitatea relevanţei viziunii lui Eminescu asupra educaţiei;

 

Prof. univ. Valentina Ciaprazi, scriitoare, profesoară de limbă şi literatură franceză, LaGuardia College, New York, Critica imitaţiei snoabe în poezia lui Eminescu: Ai noştri tineri.

 

În final Pr. Theodor Damian a adus cuvenitele muţumiri tuturor participanţilor şi audienţei pentru prezenţa la acest deosebit eveniment din comunitatea românească din New York.

 

A doua zi, duminică, după Sf. Slujbă, s-a oficiat un parastas pentru M. Eminescu la care au fost pomeniţi, tradiţional, şi poetul Grigore Vieru, Mitropolitul cărturar Antonie Plămădeală şi omul de cultură româno-american George Alexe.

 

 

Duminică 22 ianuarie tot la Biserica noastră a avut loc tradiţionalul Simpozion dedicat Unirii Principatelor, ediţia a XXX-a, organizat de Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York, sub egida Academiei  Oamenilor de Ştiinţă din România, Filiala USA, Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi.

 

După cuvântul de deschidere al Pr. Theodor Damian, organizatorul evenimentului, s-au intonat Imnul lui Ştefan Vodă, Imnul Basarabiei şi Deşteaptă-te Române.

 

Moderatoarea simpozionului a fost prof. Nicole Smith care a introdus pe vorbitorii invitaţi şi temele prezentărilor astfel:

 

Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian, scriitor; preşedinte al Filialei americane a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă, New York, Arhimandritul Neofit Scriban despre unirea şi ne-unirea Principatelor Române;

 

Prof. univ. Dr. Doru Tsaganea, profesor de matematică la Metropolitan College of New York, Unirea Principatelor Române în contextul noilor idei social-politice generate de revoluţiile de la 1848;

 

Prof. univ. Valentina Ciaprazi, scriitoare, profesoară de limbă şi literatură franceză, LaGuardia College,  New York, Dacă Unirea s‑ar produce în condiţiile de acum, ar mai fi ea realizată?;

 

Cezar Ungureanu, absolvent al programului „Marist”, student la Facultatea de Drept, City University of New York, Politica chestiunii româneşti.

 

La sfârşit Pr. Th. Damian a mulţumit invitaţilor şi audienţei după care a avut loc o agapă specială în sala socială a bisericii unde toţi cei prezenţi s-au prins în minunata şi tradiţionala Horă a Unirii.

 

 

Alte activităţi culturale

 

9 Oct. 2022: Dr. Marian Nencescu, conferinţă „Conglomerul Urmuz sau obsesiile imaginarului”.

 

23 Oct. 2022: Dr. Marian Nencescu, conferinţă „Brâncuşi, artistul cu trei patrii”

 

 

Cenaclul Literar „M. Eminescu”

 

Intrunirile de cenaclu s-au desfăşurat după cum urmează:

 

16 Ian. 2022: Simpozionul anual „Mihai Eminescu”

 

20 Mar. 2022: Ziua internaţională a poeziei (Adina Dabija, Elena Mitru, Theodor Damian)

 

 

Lansări de carte:

 

10 Apr. 2022: Poemele de la Maria Eich de Theodor Damian

 

8 Mai 2022: Iubirea Sf. Treimi în trei arătări: Tatăl, Fiul şi Sf. Duh spre mântuirea lumii de Pr. Aurel Sas

 

12 Iun. 2022: Glose evanghelice: meditaţii la duminicile de peste an de Pr. Theodor Damian

 

19 Iun. 2022: Sf. Alexis Toth, mărturisitor şi apărător al Ortodoxiei în America de Bianca Iuga

 

16 Sept. 2022 (la Biserica ortodoxă „Sf. Andrei”, Pr. Ioan Proteasa): Poems/Poeme de Patricia Goodrich şi Ioan Hădărig, Visual Poems: Dickinson and Blaga, Dialog cu Bacovia de Ştefan Balog, Aiudul meu de Rober Lixandru şi Ioan Hădărig şi Inter-Art 25.

 

25 Sept. 2022: Ioviţu’s Life de Acad. Ioan Iovitz Popescu

 

16 Oct. 2022: daniela@ punct ro de Dana Opriţă

 

30 Oct. 2022: Theodor Damian – 70: Teologia culturii şi cultura teologiei, coord. Ioan  Gâf-Deac

 

6 Nov. 2022: Arta în conversaţie de Elena Mitru

 

13 Nov. 2022: Poezia Sf. Grigorie de Nazians şi faţa lui umană reflectată în aceasta de Theodor Damian

 

20 Nov. 2022: Repere bio-bibliografice de Theodor Damian

 

11 Dec. 2022: Portrete româneşti de peste ocean, vol. IV-V, de Elena Mitru

 

12 Mar. 2023: Tinereţea mea de Ioan-Iovitz Popescu

 

26 Mar. 2023: Casa Gândurilor de Elena Mitru

 

 

Revista Lumină Lină. Gracious Light

 

Unul dintre principalele obiective ale Bisericii şi Institutului nostru constă în organizarea şi desfăşurarea unei susţinute activităţi teologice, pastorale, spirituale şi culturale, de prezentare a ideilor teologice care frământă lumea actuală, şi de asemenea de prezentare a literaturii române clasice şi contemporane. In acest scop a fost publicată revista Lumină Lină trimestrial, în format carte, în condiţii grafice de înaltă ţinută profesională, corespunzătoare cu aspiraţiile şi interesul pentru spiritualitatea şi cultura românească autentică manifestate în comunitatea noastră (anul acesta fiind în al douăzeci şi optulea an de apariţie).

 

Pentru a se vedea că aceste afirmaţii nu sunt gratuite, permiteţi‑ne să menţionăm câteva ziare şi reviste în România şi S.U.A. care, sub diverse forme publicistice, au făcut referiri la Institutul şi Biserica noastră, la cenaclul “M. Eminescu”, la revista Lumină Lină sau au publicat texte semnate de Theodor Damian:

 

România literară, Vatra Veche, Credinţa (USA), Convorbiri literare, Feed-back, Bucureştiul literar şi artistic, Ardealul literar, Hyperion, Portal Măiastra, Familia română, Graiul Maramureşului, Nord literar, Alternanţe (Germania), Euphorion, Credinţa ortodoxă, Lumina, Tabor, Romanian Journal, Observatorul, Destine literare, Epifania, Rapsodia, Liter-Club, Răsunetul cultural, Sud, Ofranda literară, Limba română (Chişinău), Monitorul de Botoşani, UZP, Anti-Lethe, ş.a.

 

Producţia editorială teologică şi culturală reflectată în paginile revistei Lumină Lină nu este ruptă de aceea care se desfăşoară în România. Dimpotrivă putem afirma că revista noastră este direct implicată în orizontul cultural româno-american, iar mişcarea teologică, publicistică şi culturală din ţară este viu interesată să cunoască opiniile, impresiile şi judecăţiile noastre de valoare. De aceea revista Lumină Lină acordă un spaţiu tipografic adecvat, atât pentru prezentarea şi semnalarea cărţilor şi revistelor de teologie apărute în ţară şi în străinătate, cât şi a cărţilor şi revistelor de cultură în general.

 

Dintre numele care au marcat publicaţia noastră în anii 2022-2023 menţionăm următorii scriitori, jurnalişti, teologi, oameni de ştiinţă, artişti (în ordine alfabetică):

 

Mihaela Albu, Dan Anghelescu, Francisco Azuela Espinoza, Marinela Belu-Capșa, Rodica Bretin, Robin Caudell, Alexandru Cazacu, Viorel Câmpean, Zenovie Cârlugea, Alina Chicet, Rodica Gabriela Chira, Elena M. Cîmpan, Vasile Ion Ciutacu, Lina Codreanu, Theodor Codreanu, IPS Mitropolit Dr. Nicolae Condrea, Valentin Coşereanu, Corina Vlad Diaconescu, Viorel Dianu, Vasile Didoacă Dojană, Gellu Dorian, Anastasia Dumitru, Eugen Evu, Mariana Floarea, N. Georgescu, Horia Ion Groza, Ion Haineş, Heinz-Uwe Haus, Ioan Hădărig, Bedros Horasangian, Dumitru Ichim, Casandra Ioan, Ioan Ioniţă, Nicolae Iosub, Rodica Lăzărescu, Ticu Leontescu, Vasile Dan Marchiș, Nicolae Mareş, Mihai Merticaru, Marcel Miron, Elena Mitru, Constantin Miu, Simona Modreanu, Maxim (Iuliu-Marius) Morariu, Delia Muntean, Alexandru Nan, Gheorghe Andrei Neagu, Ionel Necula, Tudor Nedelcea, Silvia C. Negru, Marian Nencescu, Liana Nicolae, Elena Olariu, Cristina Onofre, Roxana Pavnotescu, Mariana Păduraru, Mariana Pândaru-Bârgău, Elena Liliana Popescu, Florentin Popescu, Ioan Popoiu, Victor Ravini, Gheorghe Puiu Răducan, Alexandra Roceric, Raia Rogac, Ioan N. Roșca, Ion Scorobete, Nicole Smith, Anca Sîrghie, Passionaria Stoicescu, Mihaela Malea Stroe, Carmen-Elena Ștefănescu (Pogonici), Tanța Tănăsescu, Caliopia Tocală, Flavia Topan, Florentina Toniţă, Ovidiu Ţuţuianu, Magda Ursache, Muguraş Maria Vnuck, Adriana Weimer, Narcis Zărnescu, Corneliu Zeană.

 

 

Galeria Spiritus

 

Galeria Spiritus a fost prezentă în revista noastră prin lucrările următorilor artişti din România şi din SUA: Viorica Colpacci (directoarea Galeriei), Valentina Anichiţei, Silvia Covaliu, Mariana Oloier, Vlad Dan Perianu, Teofana Varga.

 

Alţi artişti prezenţi în revista Lumină lină au fost Ştefan Balog şi Liviu Şoptelea.

 

 

Activităţi Sociale

 

Mese festive, baluri şi seri româneşti 

 

Aceste momente au reprezentat evenimente majore în viaţa comunităţii noastre, ele facilitând cunoaşterea şi într‑ajutorarea reciprocă pe de o parte, iar pe de altă parte, aducându-ne aici la New York multe din tradiţiile cele mai autentice din România; menţionăm aici cele mai importante evenimente de acest fel:

 

Duminică, 17 aprilie, de Florii, la Biserica noastră s-a celebrat împlinirea a 29 de ani de la înfiinţarea de către Pr. Th. Damian a parohiei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din New York. Părintele paroh a prezentat, ca în fiecare an, un amplu raport de activitate la nivel liturgic, pastoral, administrativ, financiar, ecumenic, cultural şi social.

 

Duminică 24 aprilie 2022 s-a sărbătorit la Biserică marele praznic al Învierii Domnului.

 

Duminică 10 iulie 2022 Biserica noastră şi-a sărbătorit Hramul (Sf. Ap. Petru şi Pavel). Au slujit preoţii Th. Damian, Doru Ivan (din România) şi Vincențiu Temirov. La serbare au cântat Lia Lungu şi Berti Samovici acompaniaţi la orgă de Mario Dumitrescu.

 

În toate duminicile lunii octombrie la biserica noastră s‑a celebrat Festivalul mustului / Ziua recoltei, oferindu-se celor prezenţi must tradiţional şi mici la grătar.

 

Duminică 14 noiembrie 2022 la Biserica noastră a avut loc serbarea de Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului. Au cântat pentru cei prezenţi îndrăgiții interpreţi Lia Lungu şi Berti Samovici.

 

Duminică, 25 decembrie 2022 la Biserica noastră a fost celebrat marele praznic al Naşterii Domnului. După Sf. Slujbă au fost cântate colinde de către toţi cei prezenţi după care a venit Moş Crăciun şi a împărţit daruri copiilor şi tinerilor. A urmat agapa creştină din sala socială.

 

Duminică pe 29 ianuarie 2023 s-a sărbătorit hramul Institutlui Român de Teologie şi Spritualitate Ortodoxă care are ca patroni pe Sf. Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur.

 

 

Socializarea la cafeaua de după slujbe

 

Cum este bine cunoscut, s-a tradiţionalizat deja obiceiul ca la Biserica noastră, după fiecare Sf. Liturghie să se ofere celor prezenţi o cafea şi o gustare, uneori chiar masă, ocazie foarte nimerită de socializare şi cunoaştere reciprocă.

 

Toate activităţile menţionate, precum şi multe altele neamintite aici, au făcut din Biserica noastră un adevărat centru cultural românesc, de promovare şi trăire a celor mai semnificative valori istorice, culturale şi spirituale ale neamului nostru, au contribuit la formarea acestei comunităţi, la crearea unui spirit prietenesc, de familie, deschis, de încredere, respect şi armonie în rândurile enoriaşilor de la Biserica noastră.

 

* * *

 

Acesta este bilanţul muncii noastre de un an de zile la Institutul şi Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel”.

 

Trebuie să menţionez că această activitate atât de bogată şi diversă, cu caracter religios-duhovnicesc, teologic, cultural, social n-ar fi fost posibilă fără contribuţia majoră, semnificativă, dedicată şi perseverentă, fără răbdarea şi dăruirea, înţelegerea, dragostea şi zelul D-nei Preotese Claudia Damian care a lucrat uneori zile şi nopţi de-a rândul, cu pasiune şi dragoste la munca de culegere de texte şi tehnoredactare, la cea religios-pastorală şi culturală.

 

Călduroase mulţumiri aduc acum şi Înalt Prea Sfinţitului Dr. Nicolae Condrea, arhiepiscopul şi mitropolitul nostru pentru sfatul şi binecuvântarea pe care ni le-a acordat, P.C. Pr. Protopop Daniel Ene precum şi tuturor membrilor Consiliului şi Comitetului de administraţie în frunte cu domnii şi doamnele Dr. Napoleon Săvescu, Doru Tsaganea, Alex Marmara, Ion Plăviţu, Cristian Lisnic, Cristian C. Pascu, Mariana Plate, Felicia Georgescu, Victoria Plăviţu, Angela Cawog, Marica Purcărea, Steliana Lisnic, Anişoara Constantinescu, dar şi Florica Florea, Geta Nurenberg, Anastasia Lungu, Elena Plăviţu, Nick Paris, Andrei Damian ş.a.

 

Mulţumiri speciale se cuvin Dnei Nicole Smith pentru neobositul ajutor acordat în mod constant la organizarea tuturor activităţilor noastre bisericeşti precum şi cântăreţului nostru  bisericesc Cezar Mihai Ungureanu.

 

Aceleaşi mulţumiri le aduc şi multor altor persoane care de asemenea au fost alături de mine ajutând Biserica noastră cu bani, muncă şi timp ori de câte ori a fost nevoie.

 

In sfârşit, vreau să menţionez aici sprijinul pe care l-am primit din partea presei locale, mă refer în special la ziarul Romanian Journal (Vasile Bădăluţă), ), la Romanian TV New York (Cristinel Boghean), şi la Domnul Alex Marmara, neobositul nostru fotoreporter, la apreciaţii cântăreţi Lia Lungu şi Berti Samovici şi la instrumentistul Mario Dumitrescu, cei care ne-au înfrumuseţat serbările cu talentul lor, precum şi la ajutorul preţios material şi moral primit de la toţi credincioşii, prietenii şi susţinătorii Bisericii noastre care întotdeauna au avut un cuvânt bun de apreciere sau încurajare pentru tot ceea ce împreună am realizat până acum.

 

Intr-adevăr, toţi cei menţionaţi nominal sau colectiv au contribuit într-un fel sau altul, în mod pozitiv la formarea şi întărirea acestei comunităţi, la atmosfera prietenească, familială, deschisă, încurajantă, primitoare ce o caracterizează, şi care este evidentă cu prisosinţă la toate întrunirile noastre sociale sau culturale de orice fel, de la cafeaua şi gustările oferite după Sf. Slujbă, până la sărbătorirea de mari evenimente culturale, şi care au contribuit de asemenea la crearea atmosferei liturgice de aleasă înălţare şi zidire duhovnicească ce caracterizează slujbele noastre.

 

Tuturor le doresc ca Milostivul Dumnezeu să-i răsplătească însutit pentru dragostea lor, cu sănătate şi împlinirea celor ce le sunt de folos, pentru ca, pe mai departe, cu acelaşi entuziasm, împreună, ca într-o singură mare familie, să putem continua munca începută spre bucuria şi folosul nostru şi spre slava lui Dumnezeu.

 

Pr. Prof. univ. Dr. Theodor Damian

Raportul anual de activitate


Raportul anual de activitate 2022-2023

Raportul anual de activitate 2021-2022

Raportul anual de activitate 2020-2021

Raportul anual de activitate 2019-2020

Raportul anual de activitate 2018-2019

Raportul anual de activitate 2017-2018

         

Raportul anual de activitate 2016-2017

Raportul anual de activitate 2015-2016


Raportul anual de activitate 2014-2015

Raportul anual de activitate 2013-2014

Raportul anual de activitate 2012-2013

Raportul anual de activitate 2011-2012

Raportul anual de activitate 2010-2011

Duminica 12 iulie 2015

 

Duminica a VI-a dupa Rusalii, iulie 2015 (Vindecarea slabanogului din Capernaum)


Tema meditatiei liturgice: Puterea mijlocirii


Tema Scolii de duminica: Puterea rugaciunii ( Povestea randunelelor) - Prof. Irina Anitului

Parastas: Familia Radu GeorgescuVa asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial

 

Duminica 5 iulie 2015

 

Duminica a 5-a dupa Rusalii (Vindecarea demonizatilor)

Tema predicii: Credinta demonilor

Tema scolii de duminica: Iubirea crestina

(Prof. Irina Anitului)

Icoane pe sticla (Dna Viorica Colpacci)

Celebrarea Hramului Bisericii noastre

 

Va asteptam cu drag

 

Pr. Theodor Damian, paroh

Dr. Napoleon Savescu, Presedinte consiliul parohial

Elena Burchea, Presedinta Comitetul parohial